Η δίαιτα βοηθάει στην κυτταρίτιδα; Μπορείτε τελικά να απαλλαγείτε από αυτήν;

Πάνω από το 80% του γυναικείου πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα με την κυτταρίτιδα, αφού εμφανίζεται κυρίως στους γλουτούς, τα μπράτσα και την κοιλιά.

 Η κυτταρίτιδα είναι ένα ανατομικό πρόβλημα, που συνδέεται με τη σύνθεση του συνδετικού ιστού. Γι'αυτό σε όλες τις γυναίκες, το λίπος που υπάρχει στο στρώμα του δέρματος μπορεί να φτάσει εύκολα στην επιφάνειά του, δίνοντάς του και την χαρακτηριστική εμφάνιση.

Το φαινόμενο αυτό επιδεινώνεται με τα χρόνια, επειδή το δέρμα γίνεται λεπτό και ο υποδόριος ιστός γίνεται σταδιακά όλο και πιό χαλαρός.

 Τα αίτια της κυτταρίτιδας δεν έχουν προσδιοριστεί ακριβώς, αλλά οι ορμόνες φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο. Οι υψηλές συγκεντρώσεις οιστρογόνων και άλλων ορμονών, όπως η προγεστερόνη, η τεστοστερόνη, η ινσουλίνη, η αδρεναλίνη, οι ορμόνες του θυρεοειδούς και η προλακτίνη, αλληλεπιδρούν με τα διάφορα συστατικά στοιχεία του υποδόριου ιστού και επηρεάζουν το μεταβολισμό του λιπώδους ιστού. Τα οιστρογόνα μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επηρεάσουν τη λειτουργία των ινοβλαστών και να αρχίσει να συσσωρεύεται υγρό. Αυτό οδηγεί σε οίδημα και προκαλεί τα κύτταρα του λίπους να ασκήσουν πίεση στο δέρμα. Και ο φαύλος κύκλος δεν σταματά εδώ. Το οίδημα επίσης εμφανίζεται στα μικροσκοπικά τριχοειδή αγγεία του υποδόριου ιστού, με αποτέλεσμα την κακή κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη λήψη οξυγόνου από το δέρμα. Η σημασία του DNA είναι επίσης προφανής: συχνά οι γυναίκες σε μία οικογένεια, έχουν ομοιότητες τόσο στην κατανομή του λίπους όσο και στην κυτταρίτιδα.

Μπορείτε αν χάσετε βάρος να διώξετε την κυτταρίτιδα;

Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον λιπώδη ιστό του σώματος. Στις περισσότερες γυναίκες, το λίπος συνήθως, συγκεντρώνεται στους μηρούς και τους γλουτούς. Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται σε αυτές τις συγκεκριμένες περιοχές, επειδή τα λιποκύτταρα είναι μεγαλύτερα και είναι πιο ευαίσθητα στα οιστρογόνα. Και αν η κυτταρίτιδα και το λίπος συνδέονται, τότε η σχέση μεταξύ της κυτταρίτιδας και του υπερβολικού βάρους είναι αρκετά προφανής. Η απώλεια βάρους μπορεί να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα στην μείωση ή και την εξαφάνιση της κυτταρίτιδας, επειδή προκαλεί μείωση του όγκου των λιποκυττάρων που "σπρώχνουν" το δέρμα, έχοντας σαν αποτέλεσμα το σχήμα που βλέπετε, της φλούδας του πορτοκαλιού.

Ωστόσο, η απώλεια βάρους και μόνο, μπορεί να μην φτάνει για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, διότι η μείωση του λιπώδους ιστού, δεν προκαλεί αλλαγή στη δομή και τον αριθμό των ινών στον υποδόριο ιστό.

Τι μπορεί να γίνει;

Δεν υπάρχει καμία θαυματουργή θεραπεία για αυτό το πρόβλημα. Παρά την έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων, ωστόσο δεν θα ήταν παράλογο, να λένε ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει και τη σωματική δραστηριότητα, αλλά αποβάλλοντας και το στρες μπορεί να φέρει και αποτελέσματα. Αλλά, εάν η βιολογική προδιάθεση είναι πολύ ισχυρή, δεν είναι πιθανό ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής θα επιλύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Μία καλή ιδέα θα ήταν, να κάνετε μία καλή διατροφή και παράλληλα να χρησιμοποιήσετε κρέμες που περιέχουν συστατικά βοτάνων, έτσι ώστε να δείτε και ένα πιό στοχευμένο αποτέλεσμα. Οι μελέτες για τη θεραπευτική δράση των φυτών είναι πολύ λίγες, αλλά πολύ ελπιδοφόρες. Έχει αποδειχθεί ότι τα ενεργά εκχυλίσματα πολλών φυτών μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των παραγόντων που οδηγούν σε αυτή την κατάσταση.  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...