Η ιστορία της σοκολάτας και ο ρόλος της στη ζωή μας

Η σοκολάτα είναι ένα γλυκό που έχει μια εξαιρετική γεύση και αγαπήθηκε από πολλούς. Είναι επίσης διαθέσιμη και σε διάφορες μορφές. Πέραν του ότι είναι ευχάριστο να την απολαμβάνει κανείς, υπάρχουν και αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία γύρω από αυτήν.Η σοκολάτα προέρχεται μέσα από μία διαδικασία ζύμωσης των κόκκων του κακάο, που ξεραίνονται και μετά αλέθονται. Κάθε δέντρο έχει 20-50 κόκκους κακάο. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι δεν έχουν 'ολοι οι κόκκοι την ίδια γεύση. Αυτά τα δέντρα αναπτύσσονται κυρίως στη Νιγηρία, τη Γκάνα και την Ακτή του Ελεφαντοστού όπου το κλίμα είναι ζεστό και υγρό.

 Η σοκολάτα έπαιξε επίσης, ένα σημαντικό ρόλο στον πολιτισμό των Αζτέκων, όπου το όνομα προέρχεται από τη λέξη "cacahuati (κακαχουάτι)", που σημαίνει "πικρό νερό". Πιθανώς επειδή αναμείγνυαν το κακάο με τσίλι και πίστευαν επίσης, ότι οι κόκκοι κακάο ήταν μια πηγή της σοφίας και της δύναμης σε όσους τους έτρωγαν λόγω του ότι έχουν έρθει από τον παράδεισο. Οι Αζτέκοι τους χρησιμοποιούν και ως ένα είδος συναλλαγής (νομίσματα).

Ο αυτοκράτορας "Μοντεζούμα" από το Μεξικό και ο Ιταλός Τζιάκομο Καζανόβα, πίστευαν πως η σοκολάτα είχε αφροδισιακές δυνάμεις. Στην πραγματικότητα, ο αυτοκράτορας έπινε ένα ποτήρι σοκολάτα πριν πάει στο χαρέμι ​​του. 
                                                                       Μοντεζούμα
                                                               Τζιάκομο καζανόβα
Η σοκολάτα είναι γνωστό ότι είναι μια καλή πηγή ενέργειας, ενώ συχνά χρησιμοποιείται από αθλητές κυρίως μετά από μια αθλητική δραστηριότητα. Ακόμα κι αν είναι πλούσια σε λίπος, η σοκολάτα δεν αυξάνει τη χοληστερόλη. Η θεοβρωμίνη, είναι ένα διεγερτικό που βρίσκεται στη σοκολάτα και μπορεί να αυξήσει τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά είναι ιδιαίτερα τοξική για τους σκύλους και τις γάτες. Η σοκολάτα δεν προκαλεί πονοκεφάλους ή ακμή, όπως πολλοί πιστεύουν και πολύ σπάνια προκαλεί αλλεργική αντίδραση.

Το λίπος τους κόκκους του κακάο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κρέμα μασάζ και να φτιαχτεί η λευκή σοκολάτα που δεν περιέχει καφεΐνη.

Από οικονομικής άποψης, περίπου 600.000 τόνοι κόκκων κακάο, καταναλώνεται κάθε χρόνο, με έσοδα πάνω από 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εκτός του ότι πρέπει λοιπόν, να απολαύσετε μία καλή σοκολάτα ως σνακ, ελπίζουμε αυτά που αναφέραμε να σας φάνηκαν και ενδιαφέρον.

Μην ξεχνάτε, πως πρέπει να υπάρχει μέτρο όταν τρώτε σοκολάτες και γενικά κάθε είδους γλυκό.  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...