Έφηβοι και γονείς: Πώς να επικοινωνήσετε με έναν έφηβο

Το να αποφασίσετε να μιλήσετε στο παιδί σας που είναι πάνω στην εφηβεία του, μπορεί να είναι μια πρόκληση, αφού συνήθως τα παιδιά αυτά είναι απασχολημένα με τους φίλους τους και θέλουν να είναι ανεξάρτητα, γι 'αυτό, το τελευταίο πράγμα που θέλουν είναι, να μιλήσουν με τους γονείς τους. Ένας άλλος λόγος, είναι το διαδίκτυο, τα κινητά τηλέφωνα και τα τυχερά παιχνίδια, που κρατούν έναν έφηβο πολύ απασχολημένο.


 Στην πραγματικότητα οι έφηβοι σήμερα, δεν κοιμπούνται και δεν ξεκουράζονται αρκετά, επειδή προφανώς παίζουν στον υπολογιστή με ένα παιχνίδι, ή σερφάρουν γενικά στο διαδίκτυο μέχρι το πρωί.
Πολλοί έφηβοι το κάνουν αυτό και μένουν ξύπνιοι μέχρι τις 2 ή 3 το πρωί και δεν μπορούν να σηκωθούν από το κρεββάτι για να πάνε στο σχολείο τους. Οι περισσότεροι έφηβοι δεν έχουν και την καλύτερη επικοινωνία με τους γονείς τους, με αποτέλεσμα κάποιες φορές, να μην γνωρίζουν οι γονείς πού βρίσκεται το παιδί τους και τί κάνει.

 Θέλουν να κάνουν τη δική τους ζωή και δεν θέλουν να τους πει κανείς τι να κάνουν, κάνουν αυτό που θέλουν, όταν το θέλουν και αν οι γονείς τους δεν το εγκρίνουν, τότε αντιδρούν με έντονο τρόπο και τσακώνονται. Πολλοί γονείς αισθάνονται πως δεν έχουν τον έλεγχο και ψάχνουν τρόπους για να είναι τα παιδιά τους ασφαλή, επεμβαίνοντας στη ζωή τους. 

Οι γονείς, όταν τα παιδιά τους βγαίνουν μία βόλτα από το σπίτι, ειδικά το βράδυ, έχουν στο μυαλό τους, πού θα πάει και αν εκεί που θα πάει, θα πιεί αλκοόλ. Οπότε η πίεση προς τα παιδιά τους είναι μεγαλύτερη και τα πράγματα γίνονται πιό δύσκολα και για τις δύο πλευρές.

Τι σημαίνει να επικοινωνήσετε με έναν έφηβο;

Αν το παιδί σας που είναι στην εφηβεία του, έχει μία κακή συμπεριφορά, τσακώνεται συνέχεια, βγαίνει έξω και πίνει, ακόμα και στην χειρότερη περίπτωση παίρει ναρκωτικές ουσίες, τότε πράγματι έχετε χάσει τον έλεγχο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να μιλήσετε μαζί τους, αλλά αυτό που συμβαίνει είναι τέτοιου είδους συνομιλίες, συνήθως καταλήγουν σε μια έντονη διαμάχη που μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.

Μερικές φορές οι γονείς πρέπει απλά να τους πούν τί είναι αυτό που τους ενοχλεί. Δεν πρόκειται για πειθαρχία, αλλά για μία καλύτερη σχέση. Σαν γονέας, θα πρέπει να προσεγγίσεις το παιδί σου με φιλικό τρόπο και όχι να βγάλεις πάνω του, όλα τα συναισθήματα εκείνα που σε πνίγουν, για την συμπεριφορά του. Οι γονείς θα πρέπει να έχουν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους, να μην θυμώνουν με αυτά που ακούνε και να είναι προετοιμασμένοι για αυτά που θα τους πουν τα παιδιά τους. Αυτή είναι μια αρχή, ενώ οι περισσότεροι έφηβοι θα προσπαθήσουν να το εκμεταλευτούν και θα παριστάνουν τα θύματα ή ότι τους αδικείτε. Μην πέσετε σε αυτή την παγίδα!

Οι γονείς πρέπει να είναι σε θέση να τους μιλήσουν χωρίς να αισθάνονται ότι τώρα θα κριθούν, επειδή τους φώναξαν. Οι έφηβοι επειδή αισθάνονται ότι δεν μπορούν να μιλήσουν σε κανέναν γι 'αυτό, αλλά μόνο στους φίλους τους, αυτό δεν είναι και ότι καλύτερο, γιτί η συμβουλή που θα τους δώσει ένας φίλος, μπορεί να φέρει και μπελάδες. Αν θέλετε πραγματικά να τους μιλήσετε χωρίς εντάσεις, θα πρέπει να είστε ήρεμοι, υπομονετικοί και να μην χρησιμοποιήσετε δηλώσεις του τύπου, "ήξερα ότι αυτό θα συμβεί", ή "ο φίλος σου είναι πρόβλημα", ή "Σου είπα να σπουδάσεις". Πείτε τα εξής: "πώς θα το χειριστείς αυτό το θέμα;" ή "είναι κάτι που μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;" ή "μπορώ να σου προτείνω μία πρόταση;". Πράγματα που ένας έφηβος ξέρετε ότι θέλει να τα ακούσει και εσείς πρέπει να είστε εκεί για να τους υποστηρίξετε.

Να θυμάστε ότι οι έφηβοι δε έχουν πρόβλημα αν, γνωρίζουν ότι τους στηρίζετε και ότι είστε εκεί για να τους βοηθήσετε. Φτιάξτε λοιπόν μία σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης με τα παιδιά σας!  

1 σχόλια:

francis jean Lefer είπε...

Χρειάζεστε ένα δάνειο, αλλά που απορρίπτονται από την Τράπεζα ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ότι έχετε συμβατό συνθήκες να σας μηνιαία έσοδα, υπέρογκα επιτόκια. Χρειάζεστε ένα δάνειο για να καλύψει τις ανάγκες σας. Κανένα πρόβλημα. Ό, τι την οικονομική σας κατάσταση, θα προσφέρουν ενυπόθηκα δάνεια, διεθνή δάνεια, εμπορικά δάνεια, δάνεια προσωπικά, αποκλειστική και εκπαιδευτικά δάνεια. Προσφέρω δάνεια διαθέσιμα σε ανθρώπους, και πολλές εταιρείες. σας είναι πραγματικά ανάγκη έτσι επικοινωνήσετε μαζί μου: leferfrancisjean@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...