Πως να φτιάξω κεριά


Θέλετε να μάθετε πως να φτιάξετε κεριά στο σπίτι σας χρησιμοποιώντας ένα βάζο; Δείτε έναν απλό και εύκολο τρόπο που θα σας βοηθήσει, επίσης είναι και αρκετά διασκεδαστικός!

Το να φτιάξετε κερί, μπορεί να το θεωρείτε μια πολύ περίπλοκη διαδικασία, αλλά δεν πρέπει να το βλέπετε έτσι. Ειδικά αν θέλετε να το κάνετε επειδή σας αρέσει, μπορείτε να το φτιάξετε παρέα με κάποιον φίλο σας, που θα του αρέσει η ιδέα. Είναι απο τα πιό φθηνά χόμπι που υπάρχουν, αφού το κόστος για τα υλικά είναι πολύ χαμηλό.


Πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει να έχετε κάποιες βασικές προμήθειες. Πρώτα απ 'όλα, θα χρειαστείτε ένα θερμόμετρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τύπο θερμόμετρου θέλετε. Θα πρέπει να αγοράσετε κερί. Αν δεν θέλετε να αγοράσετε κερί, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε παλιά κεριά που έχετε στο σπίτι σας.

Εάν χρησιμοποιήσετε κάποιο που έχετε ήδη, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει εξωτερικό και παχύ επίχρισμα. Αν θέλετε να προσθέσετε χρώμα στα κεριά σας, θα χρειαστεί να αγοράσετε κάποια χρωστική ουσία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κραγιόνια (μπογιές για ζωγραφική), αλλά θα μπορούσατε να έχετε προβλήμα με τα κεριά, γιατί υπάρχει κίνδυνος να καείτε. Ένας καλός προγραμματισμός και μια προετοιμασία κατάλληλη, είναι τα βασικά για να ξεκινήσετε να φτιάχνετε κεριά. Για να ανάψει το κερί σας χρειάζεται φυτίλι.

Υπάρχει σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με το πόσο μεγάλος θα είναι ο κύκλος του κεριού, το σχέδιο δηλαδή για την καύση. Εκτός από τα φυτίλια, θα χρειαστείτε επίσης και τενεκεδόκουτα, γυάλινα ή πλαστικά σκεύη, για να τα γεμίσετε. Μπορεί επίσης να είναι και ένα οποιοδήποτε βάζο που να μην σπάει εύκολα.

Αφού προμηθευτείτε όλα τα παραπάνω, τώρα θα πρέπει να πάρετε και μία κατσαρόλα, ένα ξύλινο κουτάλι, ένα θερμόμετρο, ένα μεγάλο μαχαίρι, μία λαδόκολλα και φυσικά την παραφίνη. Ανοίξτε τη λαδόκολλα, χωρίστε το κερί σας σε κομμάτια και βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η παραφίνη που έχετε βάλει μέσα λιώνει σιγά σιγά. Μόλις αρχίσει να λιώνει η παραφίνη, προσθέστε κερί, καθώς η καλύτερη θερμοκρασία είναι περίπου 140°C και όχι πάνω από 250°C.

Για το λόγο αυτό ια χρησιμοποιείτε και το θερμόμετρο. Μετά ετοιμάζετε το βάζο που θα χρησιμοποιήσετε (κατα προτίμηση μεταλλικό). Στη συνέχεια θα πρέπει να προετοιμάσετε και το φυτίλι. Πριν όμως γίνει αυτό, αλείψτε το εσωτερικό με ένα σπρέι σιλικόνης, ώστε να μπορέσετε να αφαιρέσετε το κερί αργότερα.

Κόψτε το φυτίλι στο ύψος του κεριού συν λίγο παραπάνω. Πιέστε το φυτίλι μέσα στη μεταλλική τρύπα του βάζου με μια οδοντογλυφίδα. Πάρτε μία πένσα και σφίξτε το κάτω μέρος σφιχτά. Βυθίστε το φυτίλι σε λιωμένο κερί και κρατήστε το ευθεία προς τα πάνω, καθώς αρχίζει σιγά σιγά να κρυώνει, μέχρι να σταθεροποιηθεί στο βάζο. Πάρτε ένα μολύβι και οταν χρειαστεί, κρατήστε το φιτίλι μακριά απο τη σιλικόνη.

Πριν ξεκινήσετε να χύνετε το κερί, θα πρέπει να γνωρίζετε τη ότι η θερμοκρασία του κεριού το κερί είναι η σωστή. Θα πρέπει το κερί να είναι μεταξύ 170°C και 180°C. Αν είναι μεγαλύτερη η θερμοκρασία, αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά ώστε να μπορέσει να κρυώσει. Σε αυτό το σημείο, θα προσθέσετε χρώμα και άρωμα.

Αρχίζετε λοιπόν και ρίχνετε το κερί σιγά σιγά μέσα στο βάζο, προσέχωντας να μη γεμίσει μέχρι πάνω. Τώρα βάζοντας προσεκτικά το φιτίλι μέσα, το δένετε απο τη μια άκρη σε ένα ξυλαράκι (για να μην πέσει μέσα) και το βυθίζετε αργά αργά μέσα στο κερί.

Αφού αφήσουμε να κρυώσει η παραφίνη (24 ώρες είναι πολύ καλά), βγάζουμε το κερί από το βάζο (το γυρίζουμε ανάποδα) και είναι έτοιμο.

Προσοχή: Μην ξεχάσετε να το αλείψετε με σπρέι σιλικόνης για να γλιστράει και αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε, είναι πως η παραφίνη είναι εύφλεκτη

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...