Αλκοόλ και υγεία: Οι επιδράσεις του αλκοόλ στο σώμαΤο αλκοόλ και οι επιδράσεις του στην υγεία και στο σώμα μπορεί να έχουν βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με προβλήματα υγείας που μπορεί να συμβεύν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του αλκοόλ στο σώμα φαίνεται μετά από χρόνια.


Το αλκοόλ έρχεται σε άμεση επαφή με το στόμα, το φάρυγγα, τον οισοφάγο, το στομάχι και το έντερο, ενώ περνάει και στην κυκλοφορία του αίματος. Τα προβλήματα υγείας μπορεί να αρχίσουν με πονοκεφάλους, ναυτία, πόνο στο λαιμό ή δυσπεψία.
Ωστόσο, εάν η κατάχρηση αλκοόλ συνεχίζεται, αυτά και άλλα συμπτώματα μπορεί να εξελιχθούν σε πιο σοβαρές ασθένειες στο μέλλον.

Εδώ είναι τα παραδείγματα από τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία και στο σώμα:

Ναυτία, εμετός, ζάλη, πονοκέφαλος - η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιβαρύνει πολύ το σώμα, το οποίο προσπαθεί να το αποβάλλει με τον εμετό. Σχετίζεται άμεσα με το κεντρικό νευρικό σύστημα, αφού επηρεάζεται η ισορροπία και ο προσανατολισμός ενός ατόμου, που οδηγεί σε ένα αίσθημα ναυτίας και ζάλης. Ο πονοκέφαλος προκαλείται λόγω της αφυδάτωσης του σώματος που προκαλείται από την κατανάλωση αλκοόλ, και τα αποτελέσματα του "hangover" στο σώμα μπορεί να γίνουν αισθητά μέσα σε λίγες ώρες.

Οι ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις με φάρμακα - το αλκοόλ είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρά αρνητικά με τουλάχιστον 100 φάρμακα. Για παράδειγμα, τα αντιισταμινικά χάπια (τα χρησιμοποιήσουν οι οφθαλμίατροι ειδικά σε άλλες μορφές αλλεργίας που αφορούν και άλλα όργανα όπως η αλλεργική ρινίτιδα) που τα παίρνει κάποιος και μετά πίνει αλκοόλ μπορεί να αυξήσουν την υπνηλία, ενώ μπορεί το ίδιο το φάρμακο από μόνο του να την προκαλέσει. Οι μεγάλες δόσεις της ακεταμινοφαίνης (παυσίπονο γνωστό και ως τυλενόλη ή παρακεταμόλη, έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κάποιας μορφής καρκίνου του αίματος)μαζί με κατανάλωση αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο ηπατικής βλάβης.

Οι κίνδυνοι με την εγκυμοσύνη - το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πολλές γενετικές ανωμαλίες, όπως την πιο σοβαρή που είναι το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο. Τα μωρά που γεννιούνται με εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο θα έχουν σωματικές ανωμαλίες, διανοητική ανεπάρκεια και προβλήματα με τη συμπεριφορά τους. Για να αποφευχθούν οι αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ στην υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μην πίνετε αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη, αφού κανείς δεν ξέρει ακριβώς, πόση ποσότητα αλκοόλ προκαλεί γενετικές ανωμαλίες στο σώμα. Επειδή το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά πολλά όργανα του σώματος, η μακροχρόνια και μεγάλη κατανάλωσή του, έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη σοβαρών προβλήματων υγείας και ασθενειών.

Εδώ είναι τα παραδείγματα των μακροπρόθεσμων συνεπειών του αλκοόλ στο σώμα: Φλεγμονή και κίρρωση του ήπατος.

- Τα συμπτώματα της φλεγμονής του ήπατος είναι, το κιτρίνισμα του δέρματος, των ματιών και των ούρων, τον πυρετό και το κοιλιακό άλγος (ο πόνος που εντοπίζεται στην κοιλιά και αναγκάζει τον πάσχοντα να ζητήσει επείγουσα ιατρική βοήθεια). Ένας στους πέντε πότες θα αναπτύξουν κίρρωση του ήπατος. Το οινόπνευμα είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για το ήπαρ, αφού είναι το απαραίτητο όργανο του σώματος για να μεταβολίζει το αλκοόλ. Το αλκοόλ καταστρέφει τα κύτταρα του ήπατος και την ικανότητά του να φτιάξει νέα κύτταρα.

Ο καρκίνος - οι μακροπρόθεσμοι πότες αυξάνουν τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του στόματος, του φάρυγγα, του οισοφάγου και του παχέος εντέρου.

Οι καρδιακές παθήσεις - η μακροχρόνια και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παθήσεων.

Παγκρεατίτιδα - η μακροχρόνια και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της φλεγμονής του παγκρέατος που ονομάζεται παγκρεατίτιδα. Το πάγκρεας είναι απαραίτητο για την πέψη των τροφών, ενώ τα συμπτώματα που περιλαμβάνει η παγκρεατίτιδα είναι, έντονος κοιλιακός πόνος και απώλεια βάρους. Η παγκρεατίτιδα μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη, ακόμα και για την ίδια τη ζωή του ατόμου.

Γενικά οι μακροπρόθεσμες αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ στο σώμα και την υγεία περιλαμβάνουν, βλάβη στον εγκέφαλο, νευρική βλάβη, αιμορραγία στον οισοφάγο, στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες, αϋπνία και κατάθλιψη.

Με μέτρο λοιπόν το αλκοόλ!!!  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...