Πως φτιάχνω κρασίΈχεις αποφασίσει πως θέλεις κάποια στιγμή να φτιάξεις το δικό σου κρασί και χρειάζεσαι κάποιες συμβουλές για να το πετύχεις; Υπάρχει λύση, αρκεί να γνωρίζεις πως η διαδικασία, θέλει κάποιο κόπο και μεράκι φυσικά! Πάμε να δούμε τα βήματα για να ξεκινήσεις να φτιάχνεις μόνος σου, το δικό σου κρασί.


1. Επιλέγεις να αγοράσεις έναν αμπελώνα εάν δεν έχεις και που θα βρίσκεται. 

Η τοποθεσία ενός αμπελώνα, για να φυτέψετε τα σταφύλια σας εκεί, είναι η βάση για την επιλογή και του κρασιού που θα βγάλετε (λευκό ή κόκκινο). Παίζει σημαντικό ρόλο, η τοποθεσία, το κλίμα, ο καιρός και το έδαφος, που πρέπει να είναι τέλεια για να ωριμάσουν σωστά τα σταφύλια.

2. Αποφασίστε πότε θα γίνετε η συγκομιδή των σταφυλιών. 

Ο επόμενος πιό σημαντικός παράγοντας για την οινοποίηση, είναι η επιλογή του σωστού χρόνου για τη συγκομιδή των σταφυλιών. Τα σταφύλια πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση κατά τη συγκομιδή, ενώ οι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο είναι, τα επίπεδα σακχάρου στα σταφύλια, το χρώμα και η γεύση τους. Είναι επίσης σημαντικό, τα σταφύλια να μαζεύονται προσεκτικά (η μέθοδος που προτιμάται από πολλούς οινοπαραγωγούς είναι με τα χέρια), ώστε να μην σπάσουν ή λιώσουν.

3. Προετοιμασία και πάτημα των σταφυλιών. 

Σε αυτό το σημείο, τα σταφύλια θα διαχωρίζονται από τα φύλλα τους, συνήθως από ένα ειδικό μηχάνημα. Εάν τα αφήσετε πολύ καιρό μετά το διαχωρισμό από τα φύλλα τους, τότε οι γεύση που μπορεί να αποδώσουν, θα είναι πιό πικρή. Εδώ θα πρέπει να ξέρετε, ότι τα κόκκινα σταφύλια θα πρέπει να "αντιμετωπίζονται" με διαφορετικό τρόπο από ό,τι τα λευκά σταφύλια. Στα λευκά σταφύλια ο χυμός τους (το εσωτερικό), διαχωρίζεται από τη φλούδα τους. Στα κόκκινα σταφύλια ο χυμός τους (το εσωτερικό), θα παραμείνει μαζί με τη φλούδα, για να προσδώσει χρώμα και γεύση στο κρασί. Αυτή είναι η βασική διαφορά μεταξύ του κόκκινου κρασιού και τα λευκού κρασιού.

4. Η διαδικασία της ζύμωσης. 

Η ζύμωση είναι η διαδικασία μετατροπής του φρέσκου χυμού των σταφυλιών (γλεύκος) σε κρασί. Στο φλοιό του σταφυλιού βρίσκονται οι μονοκύτταροι οργανισμοί (ζυμομύκητες), που προκαλούν και την αλκοολική ζύμωση. Οι περισσότεροι οινοποιοί προσθέτουν σήμερα εξειδικευμένη καλλιέργεια ζυμών για την παραγωγή, για να έχουν με αυτό τον τρόπο πιο προβλέψιμα αποτελέσματα. Η κατάλληλη θερμοκρασία διατηρείται γύρω στους 18°C για την παραγωγή λευκών κρασιών και στους 25-28°C για την παραγωγή κόκκινων κρασιών. Οι δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα ή ξύλινα παραδοσιακά βαρέλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα λευκά κρασιά. Τα ξύλινα παραδοσιακά βαρέλια χρησιμοποιούνται συνήθως για τα λευκά κρασιά. Ο τύπος δεξαμενής ή βαρελιού για τη διαδικασία της ζύμωσης που θα επιλεγεί, θα δώσει και την κατάλληλη γεύση στο κρασί.

5. Διαχωρισμός του τελικού προϊόντος. 

Εάν έχει επιτευχθεί η κατάλληλη περιεκτικότητα σε αλκοόλη και η ζύμωση είναι πλήρης, τότε η μαγιά και οποιαδήποτε άλλα σωματίδια μένουν πίσω πρέπει να διαχωριστούν από το τελικό προϊόν. Αυτό γίνεται με την μετάγγιση του κρασιού. Η μετάγγιση πρέπει να γίνεται τακτικά, γιατί αναπτύσσονται μικροοργανισμοί που θολώνουν το κρασί.

6. Εμφιάλωση και ωρίμανση του κρασιού. 

Το τελικό βήμα στη διαδικασία οινοποίησης, είναι η προσθήκη του κρασιού σε μπουκάλια. Μερικά κρασιά θα είναι έτοιμος να τα πιείτε αμέσως. Τα περισσότερα θα πρέπει να ωριμάσουν λίγο.

 Ελπίζουμε οι πληροφορίες που σας δώσαμε, να σας βοηθήσουν για το πως να φτιάξετε κρασί μόνοι σας.  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...