Φτιάξτε σαπούνι χειροποίητοΘέλετε να μάθετε πώς να φτιάξετε σαπούνι χειροποίητο; Ψάχνετε για μια πιο φυσική εναλλακτική λύση σε σχέση με τα σαπούνια του εμπορίου; Διαβάστε πως να φτιάξετε μόνοι σας ένα σαπούνι χειροποίητο.


Εκτός από τα βασικά για το πώς να φτιάξετε σαπούνι, θα σας πούμε κάποιες συμβουλές και οδηγίες ασφαλείας. Θα μάθετε τις βασικές τεχνικές γνώσεις για το πώς να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό σαπούνι βήμα-βήμα.

Γιατί όμως να φτιάξετε σαπούνι χειροποίητο; Ένας λόγος είναι πως τα σαπούνια αυτά, τα εμπιστεύεται ο κόσμος και τα θεωρεί και ποιοτικά, γιατί πιστεύει πως το χειροποίητο σαπούνι, το προσέχει περισσότερο ο δημιουργός του, σε σχέση με τα σαπούνια του εμπορίου. Το να το φτιάξεις, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε.

Το σαπούνι αποτέλεσμα μιάς βασικής χημικής αντίδρασης από λίπη ή έλαια και αλυσίβας (είναι ένα αλκαλικό διάλυμα που παρασκευάζεται με το βράσιμο του νερού μαζί με στάχτη από καμένα ξύλα.
Συνίσταται δε να χρησιμοποιείται βρόχινο νερό).

Η διαφορά μεταξύ των σκληρών σαπουνιών, των λιπαρών, και τα χειροποίητα σαπούνια, είναι η επιλογή των συστατικών. Με μία προσεκτική επιλογή ενός συνδυασμού ποιότητας στα λάδια, προσθέτοντας το αγαπημένο σας άρωμα ή τα αιθέρια έλαια που σας αρέσουν, και ανακατεύετε με μια χρωστική ουσία, το σαπούνι σας παίρνει ξαφνικά αυτό το εντυπωσιακό και όμορφο σχήμα, αλλά και η μυρωδιά του ανταγωνίζεται και αυτή του εμπόριου.

Βασικά συστατικά σαπουνιού

500 γρ ελαιόλαδο
150 γρ νερό
70 γρ καυστική σόδα ή 70 γρ καυστική ποτάσα

Αν θέλετε χρησιμοποιείτε 2 με 3 κουταλιές της σούπας βότανα 5 με 6 σταγόνες από αιθέρια έλαια Χρόνος παρασκευής: 20-30 λεπτά.

Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα με χλιαρό νερό τη καυστική σόδα ή τη καυστική ποτάσα, μέχρι να διαλυθεί το μείγμα και προσθέτουμε λάδι, ανακατεύοντάς το για περίπου 10 λεπτά (το βράσιμο να γίνετε σε χαμηλή φωτιά). Κλείνουμε τη φωτιά και μετά από λίγο ρίχνουμε το μίγμα σε καλούπια, βάζοντας τα αιθέρια έλαια που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Το αφήνουμε για μια ημέρα να σταθεροποιηθεί το μείγμα που βρίσκεται στα καλούπια. Μετά από 4 ημέρες το κόβουμε και το αφήνουμε να ωριμάσει, μακριά όμως από ρεύματα.  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...